Följ Tre Sverige

Information gällande budgivning på domännamnet 3.se

Blogginlägg   •   Jun 08, 2015 10:01 CEST

Den 28 maj gjorde .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) det möjligt att köpa nya korta domännamn (sk. toppdomännamn), som inte tidigare har varit tillgängliga för registrering. Just nu auktioneras de ut på tradera.se och budgivningen avslutas den 11 juni. I skrivande stund är budet på 3.se uppe i 170 100 kr.

Domännamnet 3.se är av förklarliga skäl intressant för oss eftersom siffran 3 är vårt inarbetade varumärke med en mycket omfattande spridning. Vi bedömer att möjligheten är stor att personerna som deltar i auktionen känner till 3:s varumärke och att köparen av domännamnet saknar ett såkallat berättigat intresse till det. Den ledande budgivaren har i dagsläget lagt hissnande bud för att få rätten till domännamnet, troligtvis i hopp om att kunna profitera ekonomiskt.

3 är exklusiva licenstagare till gemenskapsvarumärken bestående av siffran 3 och skulle domännamnet registreras av någon som saknar berättigat intresse av det, är det vår bedömning att vi har goda chanser att vinna ett alternativt tvistlösningsförfarande (ATF), vilket i stort skulle innebära att budgivaren förlorar alla pengar han/hon spenderat i auktionen samtidigt som vi får rätt till domännamnet och får detta överfört till oss.

Eftersom att budet nu ligger på en så hög nivå, känner vi att det är viktigt att framhålla vad som gäller vid köp av domännamn som består av registrerade varumärken – information som vi anser att .SE borde ha varit tydligare med i sin kommunikation för den här auktionen. .SE:s fullständiga villkor liksom villkor för ATF hittar ni på https://www.iis.se/docs/Registreringsvillkor_sv.pdf

/Magnus Forslund, Chefsjurist3.