Följ Tre Sverige

3s kunder får bättre täckning i Småland

Pressmeddelande   •   Feb 17, 2015 08:00 CET

Mobiloperatören 3 närmar sig slutfasen av en omfattande uppgradering och utbyggnad av sitt mobilnät i Smålandsregionen. Förbättringen innebär starkare inomhustäckning, snabbare datanät och en stabilare helhetsupplevelse för operatörens kunder. Det befintliga 3G-nätet har genomgått en upprustning och utökning, samtidigt som operatören har byggt ut med nya 4G-basstationer. Nätförbättringen är del av en större satsning som har pågått under ett år och berör i första hand kommunerna Torsås, Kalmar, Emmaboda, Nybro, Oskarshamn, Vimmerby, Västervik, Älmhult, Lessebo, Växjö, Alvesta, Ljungby, Värnamo, Vetlanda, Nässjö, Vaggeryd, Gnosjö, Gislaved, Jönköping, Habo, Mullsjö, Aneby och Tranås.

– Historisk har inte Småland varit en av 3s starkaste områden men i och med den här satsningen kommer våra kunder att få en betydligt bättre upplevelse med snabbare surf och bättre täckning, säger Maria Jonsson, nätchef på 3 Sverige.

3 var först i Sverige med att lansera 3G och har de senaste åren investerat mångmiljardbelopp i utbyggnaden och kapacitetsökning, både i 3G-och 4G-näten. I dag täcker 3s nät 99 % av Sveriges befolkning och 80 % täcks av 4G-nätet.

– Man blir aldrig färdig med att bygga ett bra mobilnät. Det handlar om att hela tiden utveckla, uppgradera och justera för att säkerställa en så bra kundupplevelse som möjligt. I takt med att våra mobilvanor går mot större datakonsumtion ställs även högre krav på oss som operatör att kunna erbjuda ett snabbt och stabilt datanät att surfa i, säger Maria Jonsson, nätchef på 3 Sverige.

Besök 3s täckningskarta för mer information om täckning och för att se vilken täckning man som 3-kund kan förvänta sig på olika platser runt om i Sverige.

Fakta om mobiltäckning

 • Mobiltäckning består av radiovågor i olika frekvensband. Generellt kan man säga att högre frekvenser möjliggör högre datahastigheter men täcker mindre yta, medan lägre frekvenser skapar bättre yt- och inomhustäckning. Vilken datahastighet man kommer upp i avgörs av totala tillgången till frekvenser i förhållande till antal samtidiga användare.
 • Bristande inomhustäckning beror på avståndet till närmsta basstation, men ofta spelar husets konstruktion även en betydande roll. Det är svårare för radiovågor att nå in i exempelvis nybyggda och klimatsmarta byggnader med tjocka betongväggar och genom glasrutor med metallfilm.
 • Överbelastade nät brukar ge en dålig användarupplevelse som låga hastigheter och avbrutna samtalsuppkopplingar. Därför är det viktigt att operatörens resurser i nätet matchar befolkningen och antal samtidiga kunder i nätet.
 • Nytt för i år är lanseringen av nya täckningskartor hos samtliga stora operatörer. Konsumentverket har i samråd med Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna kommit överens med branschen om hur täckningskartorna ska utformas så att de ger konsumenten en rimlig förväntan av täckningen i olika delar av landet. På kartorna utgår operatörerna från ett antal gemensamma parametrar i hur de visar täckning vilket numera gör dem jämförbara på ett tydligare sätt.  


  För mer information samt kontakt med Maria Jonsson, vänligen kontakta:
  Kamran Alemdar, pr- och informationschef 3 Sverige
  Tel. 0735-33 78 64
  kamran.alemdar@tre.se
  http://www.mynewsdesk.com/se/tre/
 • Om 3

  3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 10 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa Limited (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se

  Bifogade filer

  PDF-dokument