Följ Tre Sverige

3s kunder slipper betala för ”Kongo-samtal”

Pressmeddelande   •   Nov 19, 2013 11:15 CET

Under den gångna helgen har ett stort antal svenska mobilkunder utsatts för ett bedrägeriförsök som verkar har sitt ursprung i Kongo. De 3-kunder som lurats att ringa det aktuella numret kommer inte att behöva betala något för det.

Under den gångna helgen har ett stort antal svenska mobilkunder utsatts för ett bedrägeriförsök med ursprung i utlandet. De drabbade har fått ett nummer i Kongo med landsnummer +242 i listan över missade samtal. De som lurats att ringa upp detta nummer har riskerat att debiteras en hög taxa för det samtalet.

-  Men ingen av de drygt 20 000 3-kunder som lurats ringa Kongo kommer att behöva betala. Trots det uppmanar vi alla er som ringt att göra polisanmälan eftersom ni utsatts för ett brott och det är viktigt att polisen får veta det, säger Nicholas Högberg, VD på 3 Sverige.

Totalt ringde 3s kunder 25 641 samtal till det aktuella numret i Kongo. 20 920 kunder debiterades i genomsnitt 13 kronor och 276 kunder debiterades mer än 100 kronor.  De tre kunder med högst Kongo-kostnad hamnade på 1035, 778 respektive 610. Ingen av dem kommer dock att behöva betala något av detta.

Sedan i söndags är det här bedrägeriförsöket stoppat och alla riskabla nummer spärrade. 3 vill dock varna alla sina kunder för missade samtal från ovanliga länder. Liknande tidigare försök har använt nummer från Afghanistan och Somalia. Vi ber er därför att tänka till innan ni ringer ett sådant land. Vet ni om ni har släkt, vänner eller kollegor där? Har den som ringer lämnat något meddelande i er? Har det kommit något sms?  Her det ringte flera gånger och mer än en signal? Om svaret är nej på alla frågorna behöver ni troligen inte ringa tillbaka.

För mer information var vänlig kontakta:

Erik Hörnfeldt, Information & PR, 3

Mobil: +46 (0)735-33 74 04

E-post: erik.hornfeldt@tre.se


Om 3

3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 10 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa Limited (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se