Följ Tre Sverige

Åtta av tio svenskar mobilsurfar på toaletten

Pressmeddelande   •   Aug 09, 2013 07:04 CEST

8 av 10 tar med sig mobilen när de ska in på toaletten. Värst på att surfa på dasset är 70-talisterna tillsammans med 80-talisterna. Det visar mobiloperatören 3s undersökning av svenskarnas vanor och attityder kring mobilen och sociala medier.

Mobiltelefonen följer numera med oss överallt och 79 procent uppger att de till och med mobilsurfar medan de är på toaletten. De äldre generationerna är dock mer reserverade när det kommer till att ta med mobilen på dasset - endast en fjärdedel, 26 procent, av 40-talisterna använder mobilen under detta tillfälle. Därefter stiger antalet och når sin kulmen bland 70- och 80-talisterna där 84 respektive 85 procent mobilsurfar på toa. 90-talisterna är något mindre benägna än de två tidigare generationerna.  

– I normala fall är 90-talisterna bäst på att utnyttja sina mobiltelefoner i både omfattning och i antalet olika situationer. Att 70-talisterna håller hårt i mobilen på muggen kan bero på att de är uppväxta med en Kalle Anka-pocket i handen som nu har ersatts av en mobiltelefon. Spolar vi tillbaka 30 år i tiden så hade ju toalitteraturen en självklar plats i hemmet, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3.

Att ta med sig mobilen på toaletten är dock inte uppskattat av omgivningen. 47 procent av respondenterna uppgav att det störde sig på det här beteendet. De andra största irritationsmomenten i undersökningen är personer som tar bilder på sig själva på allmänna platser tätt följt av mobilpratande bilister som anses utgöra en trafikfara. I sociala medier är det mest irriterande när vännerna skriver klagande statusar eller uppdaterar för frekvent (55 procent). Att vännerna vill göra sken av ett perfekt liv irriterar 5 av 10 (48 procent) och då främst 50- och 70-talister.

Nära häften med 47 procent uppger att ett fyllesms är det värsta de gjort via sms. Det är något som är gemensamt för 60-, 70-, 80- och 90-talsiterna. Medan 50-talisterna anser att de värsta de gjort i ett sms är att ljuga.

Huruvida man svarar i telefon när man är på middag eller lunch beror i allra största utsträckning på vilka som utgör sällskapet snarare än vem det är som ringer. Den grupp som skiljer sig är 90-talister som istället tycker precis tvärtom. För dem beror det på vem det är som ringer snarare än vilket sällskap man befinner sig i. Som väntat är det mer godtagbart att plocka fram den ringande telefonen under lunchen än under middagen.

De allra flesta, 66 procent, anser att det helt okej att sjukanmäla sig från arbetet eller skolan via sms. Mer än hälften, 55 procent, tycker att det är okej att avboka ett möte via sms. Nära en fjärdedel, 24 procent, anser att man bör ringa i de flesta fallen när man ska ändra planer snarare än att skicka sms. Minst benägna att göra och ändra planer via sms är 40-talisterna där fyra av tio hellre gör det genom ett samtal eller på annan väg.

När det kommer till relationer har en av tio har någon gång blivit dumpad via sms. Det anses också mer acceptabelt att fria via ett sms än att göra slut - även om inget av alternativen ansågs särskilt populära.  


De tar med sig mobilen på toaletten:

40-talister – 26 procent

50-talister – 54 procent

60-talister – 58 procent

70-talister – 84 procent

80-talister – 85 procent

90-talister – 83 procent

Om undersökningen:

1010 deltagare i en webbpanel svarade på undersökningen som genomfördes av mobiloperatören 3. Undersökningen pågick mellan den 24 juni 2013 och den 24 juli 2013.

För läns- eller generationsspecifik statistik vänligen kontakta malin.harman@tre.se

För mer information var vänlig kontakta:

Erik Hörnfeldt, Information och PR

Mobil: +46735337404

E-post: erik.hornfeldt@tre.se

Malin Harman, Information och PR

Mobil: +46735337226

E-post: malin.harman@tre.seOm 3

3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 10 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa Limited (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se