Följ Tre Sverige

Högst betyg för Tre i test av mobilnätupplevelse

Pressmeddelande   •   Jan 31, 2020 15:13 CET

Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

När det globala analysföretaget Tutela nyligen presenterade resultaten från sitt stora årliga test av upplevelse av mobilnät fick Tre högst betyg för Sverige. Störst var skillnaden inom de mest krävande nättesterna såsom att streama högupplöst video.

Tutelas test, som utförs via en mjukvara som samlar in trafikdata från fler än 3000 konsumentappar i de områden där samtliga fyra testade mobiloperatörer har täckning, är indelat i fem testkategorier som bedömer nätens upplevda kvalitet. Tre fick högst betyg i tre av de fem deltesterna och fick även övergripande högst betyg för den svenska marknaden.

I tester av mobilnätens kapacitet att nå upp till det som Tutela kallar core quality, alltså den hastighet som behövs för de minst krävande aktiviteterna såsom att använda sociala medier eller läsa nyheter, är skillnaden mellan operatörerna relativt liten. Tre tar en förstaplats men alla operatörer ligger på en hög nivå.

Vid test av mer krävande användande såsom att streama högupplösta videor får Tre högst betyg. 88,8 % av all testsurf i Tres nät klarar detta utan problem och kommer upp till det som benämns som Excellent Quality. Detta är hela 18 procentenheter högre än det fjärdeplacerade nätet och 6,3 procentenheter högre än tvåan. Ett gott betyg till Tre som gjort betydande satsningar under åren.

- Under de senaste två åren har vi byggt fler än tusen nya 4G-siter och uppgraderat över 2000 basstationer vilket har förbättrat täckningen till exempel längs vägar, på landsbygden och i mindre orter avsevärt. Satsningarna har även inneburit rejält förbättrad inomhustäckning i såväl större som mindre orter och vi är glada att nu kunna se hur dessa investeringar kommer våra kunder till nytta, säger Per Stigenberg, teknisk chef på Tre Sverige.

Utöver kvalitetstesterna får Tres nät högst betyg även i kategorien för nedladdningshastighet med ett medianvärde på 21,6 Mbps. I testet för uppladdning kniper Tre en andraplats och i test över svarstider (latency) blir man fyra.

Hela testet och rapporten finns att läsa via Tutelas hemsida.


Om testet

Tutela är ett oberoende undersökningsföretag som gör mätningar via fler än 3000 appar, vilket gör att testerna speglar det vardagliga användandet. De nordiska mätningarna för testet utfördes mellan 1 juli och 31 december 2019 och bygger på över 56 miljoner mätningar. För mer info ser www.tutela.com

Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.