Följ Tre Sverige

​Massive Mimo ger Summerburst en boost

Pressmeddelande   •   Jun 08, 2018 08:28 CEST

Stora evenemang kräver hög nätkapacitet när många vill surfa och ringa från samma plats. Under årets Summerburstfestival den 15-16 juni installerar Tre ”Massive Mimo”, en teknik som höjer kapaciteten så att fler kan surfa och livesända samtidigt. Tester från Roskilde i Danmark visar att tekniken dubblar hastigheten jämfört med traditionell teknik.

- Många festivalbesökare är besvikna på att det kan vara svårt att dela med sig från konsertens verkliga höjdpunkter, som extranummer eller oväntade gästartister. Massive Mimo ökar hastigheten rejält när många vill ha mycket kapacitet samtidigt, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre.

Massive Mimo är en viktig teknologi för vad som kallas 4.5G, men kanske framförallt för 5G. Tekniken möjliggörs genom Tres moderna 4G-nät och ett samarbete med Huawei. Under konserthelgen installerar Tre en Massive Mimo-lösning på festivalområdet. Varje Mimo-antenn består av 64 integrerade antenner på samma mast och frekvensband. Surfhastigheten ökar då upp till sex gånger.

- Vi har investerat mycket i ett modernt 4G-nät och testar olika nya tekniker för att öka kapaciteten i nätet. Ökad användning av data är kanske den allra största trenden som vi ser hos våra kunder. Allt fler streamar, livesänder, laddar ned film och musik, säger Per Stigenberg.

Ökad kapacitet måste genereras genom bättre och mer effektiv teknik där radiostationerna/masterna kan riktas till användarna med minimalt bortfall av effekt. Massive Mimo hjälper radiosignalen att bli mer koncentrerad för att kunna stanna kvar hos användaren. Man kan säga att signalen går från att vara en bredare strålkastare till en mer koncentrerad spotlight.

Tekniken testades av 3 Danmark under förra årets Roskildefestival. Jämförelsetestet visade att hastigheten var nära dubbelt så hög för nedladdning jämfört med andra operatörer som inte använde Massive Mimo. Teoretiskt är det möjligt att under goda omständigheter nå upp till sex gånger den vanliga kapaciteten.

Användarna måste ha Tre-abonnemang för att ta del av Massive Mimo under Summerburst.

Detta är Massive Mimo:

  • I dag använder en vanlig antenn oftast två antenn-element i varje antenn. I Massive Mimo använder man minst 64 integrerade antennelement i samma antenn. Det finns även en teknisk möjlighet att använda 128 och 256 integrerade antenner i framtiden. Basstationen använder alltså 64 mottagare/sändare istället för de tidigare två
  • Signalerna är effektivare genom de styrs direkt till användaren istället för att skickas brett, genom så kallad "beam forming"
  • Data kan skickas och tas emot med bibehållen hög hastighet för en större mängd samtidiga användare inom basstationens täckningsområde jämfört med en traditionell lösning

För mer information, vänligen kontakta:

Lisa Blomqvist, pressansvarig Tre
E-post: lisa.blomqvist@tre.se
Telefon: 073-843 80 54

Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre påwww.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.