Följ Tre Sverige

Mobilt eller fiber? Ny räknesnurra ger hushållen svaret

Pressmeddelande   •   Jul 01, 2015 09:00 CEST

I Sverige pågår just nu en utbyggnad av fibernät i rasande fart och varje dag ställs svenskar inför frågan om kostnaden för fiber är lönsam eller inte. Samtidigt bygger mobiloperatörerna allt snabbare och stabilare nät för mobil datatrafik över hela landet. För att ge svaret på vilken lösning som passar enskilda hushåll bäst har mobiloperatören Tre tagit fram en gratis räknesnurra (www.mobiltellerfiber.se) på nätet. Syftet är att ge en så korrekt bild som möjligt utifrån datakonsumtion, krav på hastighet, investeringskostnad samt månadsavgift.

Frågan om det är värt att installera fiber är högaktuell för många hushåll då en utbyggnad av det fasta datanätet sker för fullt i Sverige. Samtidigt är det mobila bredbandet snabbare än någonsin och ger tillräckligt med datamängd och hastighet för att täcka behovet hos många hushåll i landet. Webbsidan Mobilt eller Fiber? ger svenska konsumenter ett enkelt svar på vad som passar deras bredbandsbehov bäst och visar även kostnaden för de olika lösningarna.

– Det finns både för- och nackdelar med både bredbandsalternativen och med hemsidan vi vill vi på ett transparent och enkelt sätt guida de som funderar på ifall fast eller mobilt bredband är bästa lösningen för dem, säger Kamran Alemdar som är pr- och informationschef på Tre. Fiber har exempelvis en högre installationskostnad men levererar sedan obegränsat med data, vilket gör att det oftast passar hushåll där flera personer är storkonsumenter av datatrafik. Mobilt bredband har ingen installationskostnad men har en begränsning vad gäller datamängd. Däremot ser vi, dels bland våra kunder och dels i oberoende undersökningar, att få faktiskt överstiger maxtaket vi erbjuder med mobilt bredband. Vidare kan det mobila bredbandet tas med till exempelvis båten, husvagnen eller sommarstugan, vilket tilltalar många.

De hastigheter som krävs för att exempelvis strömma film från Netflix, HBO eller SVT Play ligger sällan på över 5-6 Mbit per sekund. Ett mobilt bredband kan under bra förhållanden ge hastigheter på över 60 Mbit per sekund, vilket är långt över vad man exempelvis behöver för att titta på film, betala räkningarna eller läsa nyheterna på nätet.

Räknesnurran Mobilt eller Fiber? bygger bland annat på den datamängd och hastighet som hushållet vill förbruka och den tar även hänsyn till investerings- och månadskostnaden för mobilt bredband respektive fibernät. I resultatet redovisas kostnaden för de två olika alternativen.

För att testa räknesnurran gå till: www.mobiltellerfiber.se


FAKTA OM TESTET
De variabler som har använts för att beräkna om fiber eller mobilt bredband passar de enskilda hushållen bäst bygger på följande antaganden:

Användande av datamängd:
En film på 2 timmar = 2GB
En timme musik = 100 MB (snittet av 50 till 150 MB beroende på kvalitet)
En timme surf förbrukar = 17 MB
En timme onlinespel = 50 MB

Boendeform och kostnaden för installation av fiber:
Installationskostnaden för fiber i ett hushåll varierar kraftigt beroende på flera faktorer, från boendeform till kampanjerbjudanden. I räknesnurran används ett snitt på 25 000 kronor för installation av fiber i en villa. Fiberabonnemangen kostar generellt sett mellan 199 och 400 kronor per månad beroende på leverantör och hastighet. Räknesnurran bygger på en avgift på 300 kronor per månad för fiber.

Kostnaden för mobilt bredband:
Utifrån olika dataplaner, exempelvis 40, 60 och 200 GB, har ett snitt tagits fram baserat på kostnaderna hos de största operatörerna (Telia, 3, Tele2 och Telenor).

För mer information, vänligen kontakta:
Kamran Alemdar, pr- och informationschef 3 Sverige
Tel. 0735-33 78 64
kamran.alemdar@tre.se

Eller besök 3s nyhetsrum: http://www.mynewsdesk.com/se/tre/

Om 3

3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 10 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa Limited (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se

Bifogade filer

PDF-dokument