Följ Tre Sverige

Oberoende undersökning visar: 3 snabbast på 4G i Sverige

Pressmeddelande   •   Mar 17, 2015 14:45 CET

3 är den mobiloperatör som har snabbast 4G-nät på den svenska mobilmarknaden enligt en ny undersökning av den oberoende analysfirman OpenSignal. Den brittiska analysfirman har i sin senaste rapport State of LTE 2015 redovisat statistik på hur långt operatörer världen över har kommit inom sina LTE-satsningar, mera känt som 4G, och enligt rapporten har 3 snabbast 4G-nät i Sverige.

OpenSignals kartläggning visar att man via 3s nät får en genomsnittlig nedladdningshastighet i 4G på 13,9 megabit per sekund följt av Tele2 med 11,4, Telia och Telenor med 10,9 respektive 9,3 megabit per sekund.

– I takt med att våra mobilvanor går mot större datakonsumtion ställs även högre krav på oss som operatör att kunna erbjuda ett snabbt och stabilt datanät att surfa i. Vi fortsätter att satsa på vårt nät via utbyggnader och uppgraderingar, inte minst för 4G. De senaste två åren har vi lagt in en högre växel över hela landet och givetvis känns det kul att uppmärksammas för det arbetet på ett positivt sätt, säger Nicholas Högberg, vd på 3 Sverige.

3 var först i Sverige med att lansera 3G och har de senaste åren investerat mångmiljardbelopp i utbyggnaden och kapacitetsökning, både i 3G-och 4G-näten. I dag täcker 3s nät 99 % av Sveriges befolkning och 80 % täcks av 4G-nätet.

Besök 3s täckningskarta för mer information om täckning och för att se vilken täckning man som 3-kund kan förvänta sig på olika platser runt om i Sverige.

För mer information om OpenSignals rapport, besök: http://opensignal.com/reports/2015/02/state-of-lte-q1-2015/

Fakta om mobiltäckning

  • Mobiltäckning består av radiovågor i olika frekvensband. Generellt kan man säga att högre frekvenser möjliggör högre datahastigheter men täcker mindre yta, medan lägre frekvenser skapar bättre yt- och inomhustäckning. Vilken datahastighet man kommer upp i avgörs av den totala tillgången till frekvenser i förhållande till antal samtidiga användare.
  • Bristande inomhustäckning beror på avståndet till närmsta basstation, men ofta spelar husets konstruktion även en betydande roll. Det är svårare för radiovågor att nå in i exempelvis nybyggda och klimatsmarta byggnader med tjocka betongväggar och genom glasrutor med metallfilm.
  • Överbelastade nät brukar ge en dålig användarupplevelse såsom låga hastigheter och avbrutna samtalsuppkopplingar. Därför är det viktigt att operatörens resurser i nätet matchar befolkningen och antal samtidiga kunder i nätet.
  • Nytt för i år är lanseringen av nya täckningskartor hos samtliga stora operatörer. Konsumentverket har i samråd med Post- och telestyrelsen (PTS) och Telekområdgivarna kommit överens med branschen om hur täckningskartorna ska utformas så att de ger konsumenten en rimlig förväntan av täckningen i olika delar av landet. På kartorna utgår operatörerna från ett antal gemensamma parametrar i hur de visar täckning, vilket numera gör dem jämförbara på ett tydligare sätt.

För mer information, vänligen kontakta:
Kamran Alemdar, Pr- och informationschef, 3 Sverige
Kamran.alemdar@tre.se
0735 33 78 64

Eller besök 3s nyhetsrum:
http://www.mynewsdesk.com/se/tre/

Om 3

3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 10 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison Whampoa Limited (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se

Bifogade filer

PDF-dokument