Följ Tre Sverige

Överbliven datatrafik blir donationer till förmån för UNHCR:s arbete i Syrien

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2016 10:35 CET

Nu kan din outnyttjade datatrafik omvandlas till rent vatten, mat och tillfälliga boenden för människor på flykt. Det är Mobiloperatören Tre som står bakom initiativet som döpts till #datadonate, där man har tagit fram en process för att omvandla outnyttjad datatrafik till riktiga pengar som skänks till FN:s flyktingorgan UNHCR:s arbete med den aktuella flyktingkatastrofen.

Bakgrunden till initiativet ligger i att en del kunder inte förbrukar all datatrafik som ingår i sina abonnemang. Nu kan den trafiken istället avvaras för att sedan omvandlas till donationer. Det enda man som Tre-kund behöver göra är att logga in på www.tre.se/datadonate med sina Mitt3-inloggningssuppgifter och där uppge hur mycket data man vill avvara den innevarande månaden. Sedan kan upp till 50 kronor varje månad skänkas till en välgörenhetsorganisation. Kunden själv betalar ingenting utöver den datatrafik som avvaras utan Tre ser till att pengarna motsvarande datadonationen skänks.

– Så vitt vi vet är det här ett helt nytt sätt att skänka pengar, och därför ser vi det också inledningsvis som ett experiment som vi justerar och utvecklar kontinuerligt, men det finns inget slutdatum för det här. Vi hoppas även kunna inspirera andra företag och organisationer att göra som oss. Vi har därför skapat en process för att dela med oss av all kunskap vi har fått genom det här projektet till alla organisationer och företag som är intresserade, säger Nicholas Högberg, vd, Tre Sverige.

Inledningsvis samarbetar Tre med Sverige för UNHCR, och alla pengar som skänks går till UNHCR:s arbete för människor på flykt från kriget i Syrien.

- Vi är väldigt glada och tacksamma för att Tre har valt att tillsammans med sina kunder stödja UNHCR:s arbete för människor på flykt från krigets Syrien. UNHCR arbetar dygnet runt för att ge människor på flykt skydd och nödhjälp, och där kommer stödet från initiativet #datadonate att göra en betydande skillnad, säger Amelie Häger, ansvarig företagssamarbeten på Sverige för UNHCR.

Alla kan vara med och stötta initiativet oavsett operatör

Har du inte Tre som operatör men vill ändå stötta #datadonate? Genom det här verktyget kan du snabbt hitta alla dina vänner som har Tre som operatör och tipsa om att de kan donera sin överblivna data till UNHCR. På så sätt bidrar du och dina vänner till att outnyttjad data omvandlas till rent vatten, mat och tillfälliga boenden för människor på flykt.

Tre välkomnar andra att ta del av lösningen

Den lösning som Tre har tagit fram har på open source-manér gjorts tillgängligt för alla andra mobiloperatörer och datatjänster att inspireras av och nyttja helt fritt. All information om hur Tre har genomfört initiativet och tydlig handledning finns att hämta hem här: tre.se/datadonate.

Besök tre.se/datadonate för mer information om hur du själv kan donera, bidra eller stötta initiativet.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och skyddar människor som tvingats fly från krig och förföljelse. UNHCR ger nödhjälp som tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård. UNHCR skyddar också flyktingars mänskliga rättigheter och hjälper dem att hitta långsiktiga lösningar till en tryggare framtid.

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto. Läs mer på www.fnflykting.se

För mer information, vänligen kontakta:  

Kamran Alemdar, pr- och informationschef, 3 Sverige
Tel. 0735 33 78 64
E-post. kamran.alemdar@tre.se

Om 3

3 Skandinavien äger och driver 3G och 4G mobilnät i Sverige och Danmark. Bolaget, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i 11 länder, är ett joint venture mellan Hong Kong-baserade CK Hutchison (60 %) och svenska Investor AB (40 %). För mer information om  3-gruppen, gå till www.three.com, för mer information om 3 i Sverige, www.tre.se