Följ Tre Sverige

SWEDISH ANDROID DEVELOPERS CONTEST 2009 - tävla om Sveriges bästa Android-applikation

Pressmeddelande   •   Aug 24, 2009 09:13 CEST

Under hösten kommer Swedish Android Developers Contest att hållas för första gången. I tävlingen kommer svenska utvecklare att kunna delta i kampen om Sveriges bästa androidapplikation. Vinnaren av den prestigefulla tävlingen kommer att tillkännages under SIME Awards den 12 november.

Android är ett operativsystem för mobiler utvecklat på initiativ av GoogleTM. Systemet är intuitivt, snabbt och fokuserar på användarvänlighet. Källkoden är öppen, vilket innebär att vilken utvecklare som helst kan ta fram en applikation till Android Market. Cirka 400 nya applikationer och spel laddas upp här varje vecka. Vid utgången av vecka 33 fanns 8 254 applikationer och spel tillgängliga på Android Market, varav de flesta var gratis.

Grundtanken med den öppna källkoden är att låta utvecklare ta fram smart och nyttigt innehåll utifrån vad de själva eller användarna efterfrågar. Detta utan att behöva betala dyra licensavgifter eller invänta godkännande från en tredje part vilket har en hämmande effekt på utvecklingen.

För att vidare bana väg för denna utveckling har mobiloperatören 3, säljare av Sveriges första Androidtelefon, tagit initiativ till en tävling för utvecklare av applikationer till Android OS.

- 3 har som vision att vara det naturliga förstahandsvalet för ett bättre och mer mobilt liv, Android, med sin öppna kod, ger utvecklare möjlighet att skapa förutsättningarna för just det. För oss är det viktigt att främja kreativitet och produktionen av användargenererat innehåll. Tävlingen är ett sätt för oss att lyfta fram och uppmärksamma duktiga utvecklare som förtjänar sin plats i rampljuset. Det är de som aktivt bidrar till Androids innehåll och användarvänlighet, säger Magnus Sjögren, chef för Online Sales på 3.

Insända bidrag kommer att bedömas av en officiell jury bestående av representanter från 3, Spotify, SIME och The Viral Company. Juryn kommer att lägga vikt vid applikationens idé, funktionalitet och design. Koden i sig kommer inte att vara föremål för bedömning.

- Vi ser fram emot att ta pulsen på svenska utvecklare och värdera deras kreativa höjd. Android är en lovande ny plattform som bjuder in till funktionellt och spännande innehåll, vi räknar därför med ett tufft juryarbete, säger Mattias Arrelid, projektledare, Spotify.

Ola Ahlvarsson, jurymedlem och arrangör av SIME, betonar det skifte som mobilindustrin står inför:

- Mobila applikationer i allmänhet och Androidapplikationer i synnerhet håller på att bryta ner murarna mellan mobilentreprenörer och användare. Applikationer kommer snart att vara en lika naturliga del av mobiltelefonen som tangentbordet för PC:n.


Samtliga bidrag ska vara inskickade senast den 15 oktober. En shortlist av intressanta bidrag kommer att redovisas den 1 november. Vinnaren av Swedish Android Developers Contest tillkännages vid SIME Awards i Stockholm den 12 november. Det vinnande bidraget kommer då att demonstreras för publik.


Tävlingsvillkor
Bidraget ska vara skapat av den tävlande och levereras som en fungerande applikation. I de fall applikationen vidareutvecklas under tävlingens gång, kommer den senaste versionen att bedömas av juryn. Tävlingsledningen tillåter att applikationen publiceras på Android Market under tävlingstiden.

Alla applikationer ska ha ett unikt moment som gör dem nyttiga för androidanvändare. Det finns dock inget självändamål för SADC att neka applikationer med funktioner som liknar befintliga applikationer. Vid alltför snarlika fall har Juryn full beslutanderätt avseende om bidraget skall godkännas eller nekas.

Samtliga bidrag till SADC 2009 ska skickas som fil via email till adressen bidrag@tre.se. Det finns ingen begränsning i antalet bidrag per deltagare. Samtliga bidrag ska skickas in senast den 15 oktober.

För vidare info om tävlingsvillkoren, läs mer på http://tre.se/templates/FullSizePage.aspx?id=37993

Nicholas Högberg, vice VD 3
Mobil: +46 (0)735 33 71 90
E-post: nicholas.hogberg@tre.se

Erik Hörnfeldt, Information & PR, 3
Mobil: +46 (0)735 33 74 04
E-post: erik.hornfeldt@tre.se


3-gruppen är världens ledande operatör av 3G och Mobilt Bredband med drygt 20 miljoner kunder i tio länder. I Sverige och Danmark är 3 ett joint venture mellan Hong Kong-baserade Hutchison-Whampoa Limited (60%) och Investor AB (40 %). 3 Skandinavien har även en licens att driva 3G-nät i Norge. För mer information, gå till
www.tre.se.