Följ Tre Sverige

Tre tecknar avtal om att hyra ut spektrum lokalt till industriell aktör

Pressmeddelande   •   Maj 27, 2019 09:00 CEST

Tre och Ukkoverkot Oy har idag tecknat avtal om uthyrning av frekvenser till Ukkoverkots utveckling av privata LTE-nätverk till industriella aktörer i Sverige. Avtalet är ett av de första i sitt slag där en kommersiell operatör hyr ut frekvenser lokalt.

Marknaden för privata LTE-nätverk,som skapas i samarbete med kommersiella operatörer, ökar snabbt. LTE-teknik är eftertraktad och stabilare än till exempel wifi som hittills använts. Privata LTE-nätverk är nya och ersätter ofta tetra, dect och wifi inom stora industriområden.

- Det här är ett exempel på hur nationella operatörer kan samarbeta med industrin och företag som vill ha 4G- och i framtiden 5G-kapacitet. Om man har höga krav på sitt mobila nät duger inte Wifi, säger Per Stigenberg, teknikchef på Tre.

Ukkoverkot bygger högspecialiserade nät, bland annat för Helsingfors flygplats, där man skapar lokala LTE-nät. Med frekvenser från Tre kan Ukkoverkot nu erbjuda samma möjlighet till företag och andra aktörer i Sverige som är i behov av lokala och specialiserade högkvalitetsnät. Idag finns det få privata nätverk, men branschen utvecklas snabbt.

- Vi ser en ökad efterfrågan på frekvenser lokalt. Där samarbetar vi gärna med industriella aktörer i de fall där det finns möjligheter. Vi ser det som ett sätt att öka spektrumeffektivitet och tillhandahålla frekvenser lokalt, säger Per Stigenberg.

Ukkoverkot tillhandahåller skräddarsydda lösningar för att stödja industriella aktörers behov av digitalisering. Bland Ukkoverkots kunder återfinns Konecranes, Sandvik, Finavia m fl.

Uthyrning av lokala tillstånd från de kommersiella operatörerna gör spektrumutnyttjandet i Sverige mer effektivt.

- Tre kan hyra ut spektrum lokalt och på så sätt tillgodose olika privata och offentliga aktörers behov av kapacitet. I första steget riktar sig våra partners såsom Ukkoverkot mot större industribolag med kommunikationsbehov över byggnader och produktionsområden som bolagen själva äger och kontrollerar. Framöver ser vi det inte som omöjligt att även mindre bolag och verksamheter kan omfattas, säger Per Stigenberg.

För denna typ av uthyrning krävs medgivande av PTS.Uthyrning från operatörer kan vara ett av flera sätt för att lösa behovet av lokalt spektrum.

- Det är ont om spektrum i Sverige. Att avsätta 25% av 3,5 GHz-bandet för lokala tillstånd, som föreslogs av PTS i konsultationsmaterialet, kommer att innebära att stora delar av frekvensutrymmet kommer att ligga öde, vilket är skadligt för Sverige som 5G-nation. Vi tror att lokal uthyrning av frekvenser från mobiloperatörer kan vara en effektiv lösning, så att såväl nationella som lokala behov kan tillfredsställas, säger Per Stigenberg

Om Tre

Tre Skandinavien (Hi3G Access AB) startades i december 2000 med visionen att skapa en helt ny plattform för mobil kommunikation. I dag äger och driver Tre 3G- och 4G-mobilnät i Sverige och Danmark och består av cirka 2 000 anställda. Tre Skandinavien, som är en del av den globala 3-gruppen med verksamhet i elva länder, ägs av Hong Kong-baserade CK Hutchison, som äger 60 procent av bolaget, och svenska Investor AB, som äger 40 procent. Läs mer om Tre på www.tre.se och mer om Tre-gruppen på www.three.com.